Slávnostným štartom sa začína jubilejný 40. ročník Rallye Tatry

26.07.2013 Poprad

Poprad 26. júla (TASR) – Slávnostným štartom na Námestí sv. Egídia v Poprade sa dnes začína jubilejný 40. ročník legendárnej Rallye Tatry. Na preteky, ktoré sú súčasťou Majstrovstiev Slovenska (MSR) v rely a Slovenského rally pohára (SRP), je prihlásených celkom 64 posádok, z ktorých časť bude bojovať o body do seriálu DMACK rally, vrátane minuloročnej víťaznej posádky Ondrej - Gomori na Mitsubishi Evo IX.
Riaditeľ pretekov Stanislav Hanzeli informoval, že svoje prvenstvo z minulosti by chceli získať aj posádky Drotár – Bánoci na Škode Fabia WRC, ktorí zvíťazili v roku 1997, či víťaz z roku 2005 Grzegorz Grzyb so spolujazdcom Robertom Hundlom na Forde Focus WRC 08. Na treťom WRC-čku sa predstavia Jaroslav a Erik Melichárekovci s Citroënom C4. Organizátorov teší aj prihlásenie šiestich posádok do triedy historikov v rámci MSR.
„V SRP medzi 24 prihlásenými diváci uvidia napr. vlaňajšieho víťaza Petra Halušku na Seate Ibiza, ale aj čisto ženskú posádku Debnárová – Zemanová na Peugeote 206 či domácich miláčikov, bratov Vallušovcov na Renaulte Clio Ragnoti RS,“ zdôraznil Hanzeli. Do Rallyškoly sa zapísali štyri posádky začínajúcich pretekárov. Okrem nich poteší fanúšikov aj vyše desiatka domácich posádok. Popri vozidlách súčasnosti budú môcť priaznivci motoristického športu vidieť aj veterány, ktoré sa stretnú na 30. ročníku zrazu veteránov.
„Verím, že spojíme sily a ukážeme, že vieme pripraviť našu legendárnu rely na vysokej úrovni. Zároveň dúfam, že fanúšikovia a diváci budú disciplinovaní a nedôjde k problémom. Chceme šíriť dobré meno tohto podujatia, ktoré si po neplánovaných prestávkach zaslúži byť opäť súčasťou pohárovej Európy,“ uzavrel Hanzeli. Štart prvej rýchlostnej skúšky (RS) Poprad je dnes večer o 19.43 h. V sobotu 28. júla sú od 08.16 h naplánované postupne RS Uloža, vojenský priestor (VP) Zaľubica, dve RS Poprad, opäť Uloža, VP, Poprad, Uloža a poslednýkrát VP. Cieľ súťaže spojený s vyhlásením výsledkov bude opäť na Námestí sv. Egídia v Poprade, krátko po 17.00 h.
Vodiči sa však musia pre Rallye Tatry pripraviť na dopravné obmedzenia. Z organizačného výboru podujatia informovali, že v meste Poprad bude uzatvorená cesta 1/18 v smere od Prešova a od križovatky pri predajni Renault. V smere do Svitu bude uzavretá ulica Partizánska pri budove autoškoly a z opačného smeru od Svitu bude uzavretá cesta až za križovatkou so svetelnou signalizáciou pri Tescu. Obchádzková trasa bude vedená cez mestskú časť Veľká smerom k letisku až po mimoúrovňovú križovatku Poprad – Západ. Uzávera týchto ciest bude dnes od 18.30 do 22.00 h a v sobotu bude uzávera platiť od 08.45 h do 15.30 h. V sobotu bude podľa organizátorov uzatvorená aj časť cesty medzi obcami Uloža a Nižné Repaše, a to v čase od 07.00 do 10.00 h, od 11.30 do 13.15 h a od 14.25 do 16.10 h. Obchádzková trasa povedie cez obce Bijacovce a Brutovce.
 

Vyberte región